Haaga-Helian toteuttamat työpajat asukkaille ja henkilöstöllemme toivat lisää ymmärrystä ja vastauksia kysymyksiin: Mikä on kulttuurielämyksen merkitys asukkaillemme? Millainen vuorovaikutuksen muoto sopisi parhaiten yhteisöömme? Millaista teknologiaa tarvitaan kokonaisvaltaisen etäkulttuurielämyksen toteuttamisessa?
Asukkaiden osallistamisen myötä jokainen mukana ollut pääsi tuomaan esiin oman näkemyksensä siitä, miten kokonaisvaltainen etäkulttuurielämys voidaan toteuttaa digitaalisesti niin, että se on sosiaalinen ja vuorovaikutteinen - siis koetaan asioita yhdessä.
- Yhteiset suunnitteluhetket asukkaidemme kanssa ovat tärkeitä. Tutustumme oopperan tarinaan ja muistelemme aiempia oopperakokemuksia. Mietimme yhdessä, millaiset asiat luovat oopperaelämyksen. Kannustamme jokaista myös löytämään oman tapansa osallistua, kertoo Foibekartanon Hyvän elämän koordinaattori Tuan Doan.
Kokemustemme pohjalta kannustamme elämyksen jakamiseen ja kokemiseen yhdessä muiden asukkaiden, läheisten tai ystävien kanssa. Yhteisöllisen digitaalisen etäelämyksen idea toimii missä tahansa - tärkeintä on, että ikäihmiset kokoontuvat yhteen ideoimaan ja jakamaan kokemuksiaan!
Ulla Broms, Foibekartanon toimitusjohtaja
HomeOpera-työpajoissa syvennettiin tietoa siitä, mistä eri elementeistä kulttuurielämys muodostuu. Millainen on unelmien etäkulttuurielämyksen asiakaspolku, eli mitä tulisi tapahtua ennen elämystä, sen aikana ja sen jälkeen. Kuva: Eero Viljakainen, Foibekartano
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu:
Tervetuloa toteuttamaan digitaalista kulttuurielämystä ikäihmisille >
Kulttuuritapahtumat kuuluvat foibekartanolaisten vireään arkeen. Taide eri muodoissaan houkuttelee kohtaamaan muita kartanon asukkaita ja nauttimaan kokemuksista yhdessä. Nauti kuvatunnelmista kanssamme!
Kulttuurin avulla ikääntyvien ihmisten elämän olosuhteista on mahdollista rakentaa elämää kohottavia. Erilaiset taiteen muodot auttavat kokemaan elämää itselle uusilla tavoilla, kirjoittavat Arto O. Salonen, kestävän hyvinvoinnin professori ja Teija Nuutinen, kulttuurihyvinvoinnin väitöstutkija, Itä-Suomen yliopistosta.