Vaikka maailmalla myllertää, Kotiooppera soi 

– Foibekartanolla panostetaan taiteeseen ja kulttuuriin 

Taidetta ja kulttuuria ei pidä vähentää vaan lisätä. Tähän uskomme Foibekartanolla, nyt kun nautimme neljännen kerran peräkkäin Kotioopperasta. Tällä kertaa oopperana oli Pohjalaisia. 

Leevi Madetojan säveltämää, satavuotiasta teosta on kutsuttu Suomen kansallisoopperaksi, onhan se tarina periksiantamattomuudesta, ihmisoikeuksista ja vapaudesta. Meillä oopperasta nähtiin uusi, elokuvaohjaaja Paavo Westerbergin luoma tulkinta. 

Kuten ennenkin, näyttävä oopperaspektaakkelimme järjestettiin yhteistyössä Kansallisoopperan kanssa. Ilta alkoi Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Thomas de Mallet Burgessin videotervehdyksellä. Itse oopperaa seurattiin tapahtumassa ravintolasalin suurelta valkokankaalta Ooppera&Baletin Stage24-palvelusta. 

Me osataan trossata! 

Kotioopperan suosio vain kasvaa Foibekartanolla. Mukaan oli tänä vuonna ilmoittautunut yli 90 oopperavierasta. Osa vieraista haluaa aina pukeutua juhlaan näyttävästi, sillä me foibekartanolaisethan osaamme toki tarpeen tullen eteläpohjalaisittain trossata (leuhkia)! Nytkin satiinit kahisivat, korkokengät kopisivat ja puvuntakit kiilsivät, kun juhlaväki saapui kuvattavaksi ennen h-hetkeä. 

Ennen oopperailtaa pidetään tietenkin etkot. Tänä keväänä vieraana olivat baritoni Sampo Haapaniemi kertomassa oopperassa työskentelemisestä ja Foibekartanon talousjohtaja Timo Leivo viineistä. 

Satavuotias Pohjalaisia on teemaltaan ajankohtainen: Suomi on maailman onnellisin mutta edelleen myös murheellisten laulujen maa. Suomalainen Pohjalaisia herätti asukkaamme ilahduttavalla tavalla jakamaan perinteitä: rypyttämään karjalanpiirakoita, tuomaan näytille työvälineitä ja rekvisiittaa, puisia suksia, kuokkia ja emalikattiloita. 

Asukkaat suunnittelevat elämyksen 

Tosiasiassa Kotiooppera jalkautui meillä arkeen mittavasti ja näyttävästi jo vuodenvaihteessa, jolloin asukkaat kokoontuivat yhdessä työntekijöiden kanssa rakentamaan elämystä. Työryhmät suunnittelivat tarjoilun, sisustuksen, kukat, oheisohjelman ja tapahtuman juontamisen. Suunnittelu sujui jo jouhevasti, kun suunnittelussa oli mukana Kotiooppera-konkareita. 

Tänä vuonna uutta oli se, että Foibekartanon aistitilassa eli immersiivisessä tilassa pyöri Kansallisoopperalla kuvattu Foibekartanon tuottama filmi, joten asukkaat pääsivät myös käymään virtuaalisesti Oopperatalolla. 

“Kotiooppera on yksi Foibekartanon vuoden tärkeimmistä tapahtumista, ja panostamme siihen suurella sydämellä. Me uskomme taiteen ja kulttuurin kohottavaan voimaan ja uskomme sen myös rauhoittavan ja maadoittavan maailman myllertäessä ympärillämme”, sanoo Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms. 

“Filosofiamme on, että ooppera kuuluu kaikille. Niinpä meitä ilahduttaa aina vierailla Foibekartanolla Stage24-palvelumme kautta ja tavoittaa Foibekartanon mahtava yleisö”, sanoo Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Thomas de Mallet Burgess.