Seiniä pitkin piilotellen vai reilusti katseella kohdaten?

Hyvän arjen mahdollistaja Masood ja Foibekartanon asukas Hilkka Karvinen oppimassa biljardin saloja Hyvinvointikadulla.

Foibekartano'lla tervehditäänkin kaikkia ja monta kertaa päivässä. Tervehtimisellä ja seurustelulla on syvempi merkitys kuin arvaammekaan.

Suomalaiseen stereotypiaan kuuluu kerrostaloasukas, joka kurkistelee ovisilmästä välttääkseen kohtaamasta naapurinsa. Joku voi jopa suunnitella päivän reittinsä niin, että kohtaamisten määrä jää minimiin. Kun ei tarvitse kohdata, ei tarvitse nähdä vaivaa. Ei itsensä eikä muiden eteen.

Kirjailija Joonas Konstig kirjoittaa kirjassaan Hyvät naiset ja herrat – Tyyli, käytös ja sydämen sivistys (WSOY), että kehotus “ole vain oma itsesi” on väärällä tavalla hemmotteleva ajatus. Se tarjoaa oikeutuksen sille, että ei nähdä vaivaa kohtaamisissa ja tervehtimisessä tai ylipäätään ei kiinnitetä huomiota omaan käytökseen. “Ole vain oma itsesi” on ansa, joka estää ihmistä kasvamasta täyteen potentiaaliinsa.

Taito kohdata ja käyttäytyä on avainasemassa ikäihmisten asumispalveluissa. Koska hyviä käytöstapoja ja keskustelutaitoa ei välttämättä opita tai opeteta riittävässä määrin muualla, osaamisen voi luontevasti oppia työelämässä. Foibekartanolla vaaditaan kaikilta arvostavaa ja hyvää käytöstä. Se on kaikkien etu ja itse asiassa varsin tehokas keino kehittää organisaatiokulttuuria.

Hyvinvoinnista keskusteltaessa puhutaan harmillisen vähän tervehtimisen ja seurustelun merkityksestä. Foibekartanolla halutaan nähdä vaivaa, että jokainen tulee nähdyksi, kuulluksi ja tuntee itsensä arvostetuksi. Aidot kohtaamiset ovat parasta lääkettä yksinäisyyttä vastaan – ja yhteisöllisyyshän rakentuu kohtaaminen kohtaamiselta.

Ei ole sattumaa, että Foibekartanon päätaloon sisään astuessa saatat aistia avaran, kutsuvan tilan. Päätalon Hyvinvointikadulla on erilaisia nojatuolipisteitä, biljardipöytä, lehtisali ja immersiivinen aistitila. Hyvinvointikadulla kohtaat luontevasti foibekartanolaisia ja siellä tapaa todennäköisesti myös meitä talon johtoa. Merkille pantavaa on, että Foibekartanolla kaikki tervehtivät ja usein vaihdetaan kuulumiset.

Arvostava kohtaaminen -kirjan kirjoittaja, psykologi Pekka Tölli kertoo kirjassaan, että toisen ihmisen huomioimisella on yhteys hyvinvointiin ja sillä voi olla vaikutusta jopa terveyteen. Töllin näkemyksen mukaan toisen ihmisen huomioiminen viestii hyväksynnän ja arvostuksen.

Sotealalla toimivina meidän on hyvä kysyä itseltämme, millaisen esimerkin annamme toisen ihmisen kohtaamisesta ja kanssakäymisestä. Menemmekö ammattilaisina sote-roolin taakse piiloon vai valitsemmeko toisen kohtaamisen lämmöllä ja kanssakulkijana?

Kyse on vaalimisen arvoisesta asenteesta. Kun näet henkilökuntaamme kuuluvan vaikka leppoisasti istumassa ja keskustelemassa kartanon asukkaan kanssa, voit rauhassa todeta, että tuossa hetkessä ollaan työn ytimessä. Tärkeintä on kohdata toinen ihminen aidosti. Sen voi Töllin mukaan tehdä katsomalla silmiin, hymyilemällä ja tervehtimällä niin läheistä kuin tuntematontakin. Eikä hymy maksa mitään.
 

Ulla Broms