Foibekartanolla työskentelevä Jorma Saksa tuntee talon ja asukkaat ja huomaa heti, jos joku ei tulekaan aamiaiselle.
Perjantain Boccia –peli kokoaa runsaan joukon pelailemaan yhdessä. (Kuva Nadja Liimatta)
Aamuisin Foibekartanon Hyvän elämän pehtoori Jorma Saksa saapuu hyvissä ajoin talolle. Hän sytyttää ensi töikseen lyhdyt ja tekee päivän ensimmäisen tarkistuskierroksen. On vielä hiljaista ja talvella pimeääkin, eikä talolla ole muita. Työpäivä alkaa virallisesti kahdeksalta, mutta Jorma haluaa avata paikat rauhassa ja varmistaa, että paikat ovat kunnossa päivää varten.
Hyvän elämän pehtoori on Foibekartanolla työtehtävä, jota ennen – tai muualla – kutsuttaisiin ehkä kiinteistönhoitajaksi. Heitä on usein talolla kaksi. Foibekartanolla työnkuva on laaja, juuri sellainen, josta Jorma pitää.
“Olen töissä kolmensadan ihmisen kodissa”, hän sanoo.
Tavallisena päivänä Jorman puhelin soi kymmeniä kertoja, kun hänelle soittavat potentiaaliset uudet asukkaat, Hyvän elämän valmentajat eli hoitajat ja myös asukkaat ja näiden läheiset. Joskus tarvitaan apua teknisiin vikoihin tai huoltoa apuvälineeseen, toisinaan tarvitaan joulukuusi tai rairuohoa.
Yksi tärkeimmistä työtehtävistä on pihan tarkistaminen. Talvella Foibekartanolla seurataan säätä ja liukkautta hyvin tarkasti, jotta asukkaat ja vieraat voivat kulkea turvallisesti. Hiljattain Jorma soitti kiinteistöpalveluun hiekoituksesta ja kertoi, että “tänään on sulaa mutta myös liukasta.” Koskaan ei voi olla liian tarkka. Talvella hiekoittamisesta puhutaan joka päivä. Hän seuraa, että valaistus on kunnossa. Jos asukkaat ovat kokoontumassa laavulle, Jorma sytyttää laavutulet.
Talolla Jorma tekee havaintoja ympäristöstä ja ihmisistä. Joskus Jorma huomaa muutoksen asukkaan voinnissa tai käytöksessä ja kertoo havainnostaan eteenpäin. Näinkin pidetään huolta siitä, että asukkaat tulevat huomioiduksi ja arki talolla on turvallista.
“Minulle voi tulla kertomaan huolensa.”
Jos asukasta ei ole näkynyt pitkään aikaan, Hyvän elämän pehtoori soittaa ja kysyy kuulumisia. Jorma tuntee talolla pidempään asuneet asukkaat ja huomaa, jos joku heistä ei tule aamiaiselle totuttuun tapaan. Silloinkin soitetaan ja lähdetään katsomaan.
“Haluamme, että jokaisella asukkaalla on täällä kontakti, joku, joka välittää”, Jorma sanoo.
Konserteissa ja tapahtumissa Jorma pitää huolta siitä, että tilat toimivat. Foibekartanolla järjestetään yli 400 tapahtumaa vuodessa Kotioopperasta Foibe Akatemioihin, ja niissä Jorma kantaa tuoleja ja varmistaa, että järjestelyt noudattavat kaikkia turvallisuuskriteerejä. Hän ei ole se, joka istuu alas, vaan seuraa valppaana lähellä.
Jorma on työskennellyt Foibekartanolla yli kaksikymmentä vuotta ja tuntee talon kuin oman kotinsa. Työnkuva on muovautunut ajan saatossa. Hyvän elämän pehtoorit pitävät huolen siitä, että takkojen pellit ovat auki ja imurit päällä. Jorma tilaa nuohouksen pari kertaa vuodessa. Keväällä tunnelma muuttuu, kun luonto herää eloon. Alkaa Jorman lempivuodenaika.
“Miljöö ympärillä on niin upea.”
Hyvän elämän pehtoorit hoitavat lampaita ja kanoja ja huolehtivat siitä, että piha on siisti ja pensaat leikattu. He keräävät pudonneita oksia ja huolehtivat, että kaatuneet puut siivotaan. Kesätyöntekijät leikkaavat nurmikon.
Ihan kaikkea Hyvän elämän pehtoorit eivät talolla tee. Kiinteistöhuolto hoitaa muun muassa lumien auraamisen, LVI-työt ja sähkötyöt.
Keväällä Hyvän elämän koordinaattorit viljelevät kasvit ja kukat keväällä yhdessä asukkaiden kanssa. Paikalta voi löytää myös Jorman kääntämässä maata.
Kolme kertaa viikossa Foibekartanon johtoryhmä, Hyvän elämän valmentajat, Kotitalojen päälliköt ja Hyvän elämän pehtoori kokoontuvat käymään läpi talon tärkeimmät arjen asiat. Jorma on myös työsuojeluvaltuutettu, joka hoitaa paloturvallisuus- ja hälytysasioita.
Foibekartanolle muutetaan usein omakotitaloista ja tilanteessa, jossa puoliso on menehtynyt. Uusia asukkaita ja heidän läheisiään ilahduttaa tekemisen ja tapahtumien määrä ja se, ettei tarvitse olla yksin.
“Kyllähän tämä poikkeaa normaalista kerrostaloasumisesta huomattavasti”, Jorma miettii.
Läheiset iloitsevat siitä, että heidän perheenjäsenillään on apua puhelinsoiton päässä. Se lisää turvallisuuden tunnetta.
Viime vuosina Jorma on hoitanut yhä enemmän asiakaspalvelutehtäviä, ja hänet löytää vastaanotosta päätalon Hyvinvointikadun varresta. Hyvän elämän pehtoori toivottaa kartanovieraat tervetulleeksi ja pitää huolen hyvästä käsihygieniasta. Hän opastaa tarvittaessa vierailijoita ja kohtaa asukkaita.
“Asukkaiden auttaminen on työssäni parasta. Kyllä asukkaat tykkäävät siitä, että täällä on tällainen kaveri, jolle kertoa asiat”, Jorma sanoo. Foibekartanon lisäksi Jormaan voi törmätä Foibekartanon Instagram -tilillä Jormalla on asiaa –osiossa.
Teksti
Hanna Jensen
Hyvän elämän pehtoori maankääntöpuuhissa. Foibekartanon pihamaalla riittää monenlaista puuhaa. (Kuva Eero Viljakainen)
Ovimiehenä Foibekartanon Elokuvaillassa. (Kuva Tuan Doan)
Hyvän elämän pehtoorin Jorma Saksan työtehtäviin kuuluu myös uima-altaan toimivuuden ja turvallisuuden valvonta sen aukioloaikana. (Kuva Eero Viljakainen)