Fysioterapeutti Jay Gonzalez ja fysioterapeuttiharjoittelija Fitore Muli: Jokainen ihminen pystyy enempään kuin uskookaan

Hyvän elämän valmentajat: fysioterapeutti Jay Gonzalez ja fysioterapeuttiharjoittelija Fitore Muli

1.       Kohtaamme sinut rauhassa

Jay ja Fitore: Kun tulet Foibekartanolle fysioterapiaan, on tärkeää, että ensimmäisellä kerralla tutustumme rauhassa toisiimme. Saapuessasi paikalle, tarkat silmämme havainnoivat jo liikkumistasi ja samalla keskustelemme kanssasi ja tutustumme toisiimme. Kerromme, että olemme kotoisin Kolumbiasta ja Kosovosta. Jututamme sinua taustoistasi: mistä sinä olet kotoisin, mitä olet tehnyt elämässäsi, mikä sinulle on tärkeää ja mitkä asiat tekevät elämästäsi hyvää, miten nukut ja millaiset ruokamieltymykset sinulla on. Jos asut Foibekartanolla, haluamme kuulla, millaista elämäsi täällä on, kuinka viihdyt ja mitä teet päivittäin ja liikutko mieluiten yksin vai toisten kanssa. Haluamme, että koet meidän olevan läsnä ja että voit tuntea olosi turvalliseksi kanssamme. Otamme sinut vastaan ainutkertaisena ihmisenä ja näemme sinut kokonaisuutena. Mahdollinen kipusi voi johtua monesta asiasta, sillä kipu voi joskus olla reaktio voimakkaaseen tunteeseen. On myös hetkiä, jolloin on paikallaan vain istua alas. Jos olet surullinen tai sinua itkettää, meillä on aikaa ensin rauhoittaa tilanne. Fysioterapiatapaamisen jälkeen, on tärkeää, että sinulla on rauhassa aikaa laittautua palataksesi ihmisten ilmoille.

2.       Pääset tekemään erilaisia harjoituksia

Jay ja Fitore: Jos sinulla on oireita tai kipuja, on niihin harvoin vain yksi syy. Foibekartanolla ohjelma suunnitellaan monipuoliseksi: uintia, punttisaliharjoituksia, taitoratoja ja erilaisia kuntoiluvälineitä kuten monipuolisia mahdollisuuksia tarjoavia kuminauhoja. Muun osaamisemme lisäksi Fitore on erikoistunut manuaalisiin hoitoihin ja Jay akupunktioon. Kuuntelemme usein musiikkia harjoituksen yhteydessä, mikäli se tukee harjoitusta. Soitamme sitä mitä toivot: vanhaa suomalaista iskelmää, tangoa, ruotsalaista Nannea. Fysioterapia on nykyään aikaisempiin traditioihin verrattuna enemmän aktiivista, mielekästä ja tavoitehakuista harjoittelua – ja tietenkin kunkin omien tarpeiden mukaan.

3.       Ihmisessä on enemmän potentiaalia kuin uskoisi

Jay ja Fitore: Jokainen ihminen pystyy enempään kuin uskookaan. Vaikka ensin tuntuisi, ettet kykene tekemään jotain liikettä, voidaan liikkeen suorittaminen jakaa osiin ja harjoitella ensin kukin osa kerrallaan - vähitelleen siirrytään kokeilemaan kokonaisuutta. Aina kannattaa yrittää, siihen kannustamme! Heti kun alat ajatella, että pystyt omalla tekemiselläsi vaikuttamaan hyvinvointiisi ja liikkumisesi sujuvuuteen, alkaa tapahtua. Ihmisen mieli on niin vahva. Jos kaatuminen pelottaa sinua, voi tuntua, että on turvallisinta pysyä paikallaan, mutta se ei kyllä tee sinulle hyvää. Ihminen on tarkoitettu liikkumaan. Kun yhdessä vahvistamme itsevarmuuttasi, huomaat, että liikkeestä on apua, jopa nautit siitä ja ajatuksesikin kulkevat kirkkaammin. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Suunnittelemme yhdessä tavoitteet, jotka kannattaa nivoa omaan arkeen. Eräs asiakas aloitti fysioterapian siksi, että voisi käydä tapaamassa lastenlapsiaan ja toinen siksi, että voisi itse keittää aamupuuronsa ja pääsisi itsenäisesti siirtymään pyörätuolista sänkyyn. Nämä ovat hienoja tavoitteita. Ei vain “vahvisteta keskivartaloa ja alaraajoja” vaan vahvistetaan samalla uskoa itseen.

4.       Kipu ei aina estä tekemästä

Jay ja Fitore: Otamme tunteen kivusta tosissaan, vaikka kiputesti näyttäisi, ettei sinulla pitäisi olla kovia kipuja. Kivut ja tulehdukset eivät estä tekemästä liikkeitä, mutta ne ovat kehon tärkeä hälytysviesti ja kertovat, että jotakin pitäisi tehdä toisin. On tärkeää tietää, mistä kipu on lähtöisin. Jos olet menossa leikkaukseen tai lonkkasi on leikattu, tiedämme, että kipu on mekaanista ja sille on usein hyvin selkeä syy. Kipu voi joskus olla myös psyykkistä. Stressi, pelko, epävarmuus, huoletuttavat maailman uutiset, mahdolliset harhat ja muistot nuoruudesta voivat nostaa kipua esiin. Kosketus on tärkeä osa kivun lievittymistä. Me kuntoutuksen ammattilaiset neuvomme ja keskutelemme kanssasi, mitä liikkeitä kannattaa tehdä ja minkä verran, jotta pysytään kivun rajoissa. Riippuu sinusta, kuinka tarkan ohjelman teemme. Toki me suosittelemme sopivaa intensiteettiä ja säännöllisyyttä. Jotkut haluavat tarkat liikkeiden määrät ja kestot, toiset taas kuuntelevat, mikä tuntuu hyvältä ja tekevät sen mukaan. Kaikkien ikäihmisten kannattaa vahvistaa lihaskestävyyttä, jotta jaksaa tehdä asioita arjessa. Lihasvoimalla on yhteys myös tasapainon hallintaan. Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan ryhmässä harjoittelua. Kuntosali- ja kävelyryhmäämme osallistuneet ovat olleet erittäin tyytyväisiä ja he ovat halunneet jatkaa yhteisiä harjoitteluhetkiä.

5.       Mekin pidämme huolta itsestämme

Jay ja Fitore: Koska fysioterapeutin työ on niin intensiivistä ja sosiaalisuutta edellyttävää, hakeudumme mielellämme työpäivän jälkeen liikkumaan ja rentoutumaan. Rauhoittava kävely tai juoksulenkki lähimetsässä yksin, ystävien tai perheen kanssa on meille oiva keino ladata akkuja. Suomen luonto ja puhdas ilma merkitsevät meille paljon. Myös lyhyet vaellusretket, jooga ja tanssi ovat loistavaa liikuntaa ja tuovat hyvän mielen. Arvostamme työyhteisöämme ja ja näemme omalta osaltamme vaivaa hyvän ilmapiirin eteen - tuemme toisiamme ja kysymme toisiltamme neuvoja. Näissä tunnelmissa toivotamme teidät kaikki tervetulleiksi Tervetuloa fysioterapiaan!

Hanna Jensen