Hyvän elämän koordinaattorit Nadja Liimatta ja Eero Viljakainen jakavat osaamistaan muulle kartanon väelle.
Foibekartanolla asukkaat ja henkilökunta näkyvät ja kuuluvat sosiaalisessa mediassa. On tärkeää, että ikäihmisten elämänvaihe ja työ ikäihmisten parissa tulee näkyväksi yhteiskunnassa.
Kun Ulla Broms aloitti Foibekartanon toimitusjohtajana, talo alkoi panostaa sosiaalisessa mediassa näkymiseen viestien eri kanavissa. Ryhdyttiin avaamaan digitaalisia ikkunoita: kartanon ulkopuoliset ja läheiset pääsivät kurkistamaan Foibekartanon arkeen ja juhlaan. Samalla käynnistyivät Foibekartanon Hyvän elämän asiantuntija -valmennukset. Koulutukset kokoavat kartanon henkilökuntaa oppimaan yhdessä ja suorittamaan eri tutkintoja. Koulutuksia toteutetaan edelleen oppisopimuskoulutuksena.
Hyvän elämän valmentajat harjoittelevat Instagramin käyttöä Nadjan ohjauksessa
Foibekartanon Hyvän elämän koordinaattorit Eero Viljakainen ja Nadja Liimatta toteuttivat tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon osana hankkeen, jossa otettiin käyttöön Youtube-sovellus. Käyttöönoton ja asukkaiden opastamisen lisäksi he kehittivät henkilökunnalle koulutuksen YoutubeLive- eli suoran lähetyksen kuvaamisesta. Koulutuksen ajatuksena oli, että lopulta koko Foibekartanon henkilökunta osaisi suunnitella ja kuvata livelähetyksiä.
Lähetyksiä kuvataan Foibekartanolla jokaisena arkipäivänä ja usein myös viikonloppuisin – jumppia, konsertteja ja tapahtumia. Ohikulkijat saattavat huikata, että ”hyvä jumppa oli aamulla, kiitos vaan”. Myös taloon muuttoa harkitsevat ovat kertoneet katsovansa lähetyksiä joka päivä.
”YoutubeLive-lähetys tuntui parhaalta mahdolliselta tavalta välittää asioita suuremmalle porukalle. Kun joku asukkaista on kotona kipeänä, hän voi olla ruudun kautta yhteydessä muihin ja nauttia tunnelmasta”, Nadja sanoo. Foibekartanolla oli ollut käytössä vuodesta 2016 alkaen Periscope-sovellus lähetyksien kuvaamista varten. Youtuben livelähetykset aloitettiin vuoden 2020 alussa. ”Etenkin korona-aikaan näistä lähetyksistä oli asukkaille ja talon ulkopuolisillekin suurta iloa - sisältöäkin tuotettiin runsaammin”, Eero ja Nadja sanovat. Korona-aikaan Foibekartanossa alkoivat myös viikoittaiset Radio Foibekartanon lähetykset. Radio-nimestään huolimatta kyseessä on YoutubeLive-lähetys kuvan ja äänen kera.
”Alkuperäinen idea lähti siitä, että asukkaat saivat lähettää terveisiä toisilleen – aivan kuin ennen vanhaan radion välityksellä”, Nadja kertoo.
Nykyään Radio Foibekartanon lähetyksissä näytetään valokuvia ja taideteoksia, kerrotaan kuulumisia sekä ajankohtaisia uutisia.
Kuvaukset alkamassa!
Eero ja Nadja ovat kouluttaneet henkilökuntaa ja asukkaita käyttämään myös Instagramia ja X:ää eli entistä Twitteriä. ”Osa asukkaista suunnittelee innokkaana sisältöjä. Asukkaita on kuvattu esimerkiksi lausumassa omia tai toisten runoja ja kertomassa omista mielenkiinnon kohteista tai asiantuntijuudestaan”, Eero sanoo ja muistuttaa, että Hyvän elämän valmentajat tuntevat asukkaat ja tietävät, ketkä eivät halua näkyä kuvissa. Valtaosa asukkaista kuitenkin on innokkaina mukana kuvissa. Foibekartanon vilkkaalla Instagram-tilillä kuvataan päivittäisten tekemisten lisäksi joka viikko Viikon viittoma. Hyvän elämän pehtoorin Atte Haapalan ohjeistamana asukas tai työntekijä opettaa katsojille viittomakielisiä sanoja. ”Halukkaita on jonoksi”, sanovat Eero ja Nadja.
Nykyään talon kolme Hyvän elämän koordinaattoria kuvaavat YoutubeLive-lähetyksiksi lähes kaikki Foibekartanon suuret juhlat ja tapahtumat aina Foibe Akatemia -luennoista konsertteihin ja yhteisiin juhliin. Suosituin kaikista on kuitenkin toivemusiikin täyteinen Foibekartanon Takkailta. Korona-aikana se siirtyi täysin Youtubeen, mutta nykyään ilta järjestetään paikan päällä sekä YoutubeLivenä. Hiljattain kuvattiin tuoreen tasavallan presidentin Alexander Stubbin kampanjakäynti Foibekartanolla ja toimitusjohtaja Ulla Bromsin, Kiti Müllerin ja Kristina Laaksosen uuden Treeniä varttuneelle keholle ja mielelle -kirjan julkistustilaisuus.
Talolle on hankittu lisää ja päivitetty kameroita, mikrofoneja, näyttämövalot, suurempi videotykki, äänentoistolaitteet, valtava valkokangas ja muuta tekniikkaa. ”Saamme hyvää palautetta siitä, että jälki on tasokasta”, Eero sanoo. Kiinnostus kuvaamiseen ja sisällöntuotantoon on vuosien mittaan vain kasvanut ja Nadja ja Eero tietävät, että kun tekeminen on kivaa, jälki on parempaa. ”Naama mutrussa ei synny hyvää”, he sanovat.
Hyvän arjen mahdollistaja Tatiana ja opiskelija Olesia harjoittelevat X-sovelluksen käyttöä Eeron ohjauksessa
Kirjoittaja Hanna Jensen
Artikkeli on julkaistu Koivukylän Lähisanomissa 5/2024