Meillä Foibekartanolla on käynnissä vuonna 2021 kokeilu, jossa kerätään kokemuksia Apple Watch-kellon käytöstä ja arvioidaan, soveltuisiko kello ikäihmisen käyttöön. Minulla itselläni on Apple Watchin lisäksi käytössä Oura-sormus ja vertailen tässä blogitekstissä kyseisten laitteiden toimivuutta.
Keskiverto ihminen nukkuu noin yhden kolmasosan elämästään. Eli jos elät 90-vuotiaaksi, vietät unessa 30 vuotta elämästäsi. Ei ole ihmisen terveyden tai elämänlaadun kannalta merkityksetöntä, miten hän viettää nämä 30 vuotta. Unen määrän ja laadun tiedetään olevan yhteydessä muun muassa psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen.
Seurasin Ouralla ja Apple Watchilla untani, sillä halusin nähdä kuinka paljon laitteiden unitiedot eroavat toisistaan. Tarkoituksenani oli vertailla syvän, kevyen ja REM-unen määrää ja laatua sekä leposykettä. Vertailussa haasteena oli se, että minun oli vaikea löytää Apple Watchiin ilmaista sovellusta, joka mittaisi kunnolla unta. Ensimmäiseksi kokeilin unen seurantaan ilmaista Pillow Automatic Sleep Tracker-sovellusta. Ongelmaksi sovelluksen käytössä tuli se, että kun laitoin unen seurannan päälle, niin sovellus ei mitannut untani. Tämän jälkeen kokeilin Sleepzy- sovellusta. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi, mutta tarjoaa jatkuvasti maksullisia palveluita.
Oura on Suomessa kehitetty älysormus ja sormukset valmistetaan Sanminan tehtaalla Haukiputaalla. Oura mittaa unta, aktiivisuutta, palautumista, lämpötilaa, hengitystiheyttä, sykevälivaihtelua ja liikkumattomuutta. Keräämiensä tietojen avulla Oura auttaa yksilöä ymmärtämään paremmin omaa kehoaan ja sen reaktioita. Ouraa pidetään luotettavana unen laadun analysoijana. Älysormuksen voit ostaa Ouran omilta sivuilta (https://ouraring.com/) hintaan 314 euroa. Yleensä ottaen Ouran käyttö on yksinkertaista ja helppoa. Oura kestää vettä ja se kädessä voi esimerkiksi pestä kädet tai uida. Ouraa voi myös käyttää saunoessa. Ouralla on oma sovellus, joka on ladattavissa sovelluskaupasta ilmaiseksi.
Ouran ja Apple Watchin Sleepzy-sovelluksen tiedot vaihtelivat jonkin verran toisistaan. Lähtökohtaisesti Sleepzy-sovellus arvioi unen määrän suuremmaksi kuin Oura. Välillä eroa saattoi olla jopa 30 minuuttia. Unen laatua tarkasteltaessa voidaan todeta, että Sleepzy-sovellus näytti minun nukkuvan enemmän syvää ja kevyttä unta kuin Oura. Oura puolestaan arvioi minun nukkuvan enemmän REM-unta. Leposykkeen kohdalla erot Ouran ja Sleepzy-sovelluksen välillä eivät olleet yleensä suuria. Mielestäni Ouran antamat tiedot ovat tarkempia kuin Apple Watchin Sleepzy-sovelluksen, sillä ne vastaavat enemmän oman kehoni tuntemuksia. Sleepzy-sovelluksen tiedot heittelivät myös enemmän kuin Ouran vastaavat tulokset.
Olen käyttänyt Ouraa nyt kohta neljä kuukautta ja olen vakuuttunut sen toimivuudesta. Aamuisin on mielenkiintoista tarkastaa edellisen yön tiedot ja katsoa millaiseksi Oura arvioi valmiuteni päivään. Jos en ole palautunut Ouran mielestä kunnolla, se ohjaa minua ottamaan rauhallisesti. Hyvien yöunien jälkeen Oura puolestaan kannustaa minua tekemään jotakin uutta ja mielekästä. Ouran myötä kiinnitän enemmän huomiota yöunen laatuun ja määrään.
Teksti: Jasper Norring