Julkaistu 31.7.2024

Sanotaan se nyt tähän kärkeen: ihmisen lajityypillisistä tekemisistä tärkein on liikunta

Kiti Müller (kuva: Michael Müller)


Tämän sanoi myös Helsingin Sanomien tämän päivän haastattelussa neurologi, aivotutkija Kiti Muller. Hänen ja neurologi Kristina Laaksonen kanssa, julkaisimme tänä vuonna kirjan Treeniä varttuneelle keholle ja mielelle (Bazar). Viestimme on kohottava: aikamme info- ja teknologiatulvasta on kyllä mahdollista selvitä kunnialla – kunhan pitää huolta arkisesta liikkeestä ja liikunnasta.

Nykyiset eläkeläiset ovat, toisin kuin usein luullaan, paremmassa kunnossa kuin aiemmat ikäluokat olivat samassa iässä. Me näemme sen Foibekartano'lla. Iso osa asukkaistamme liikkuu meitä ympäröivässä kauniissa luonnossa päivittäin, käy punttisalilla, vesijuoksee ja jumppaa uima-altaallamme ja pelaa biljardia päätalolla. Meillä pidetään joka arkipäivä tuolijumppa. Tuemme arjen liikettä ja liikuntaa kaikessa tekemisessämme, ja johtoryhmänkin näkee liikkeessä päätalolla, pitkään ei paikallaan istuta.

Kiti Müller sanoo haastattelussa, ettei hän ole lainkaan teknologiavastainen. Emme mekään Foibekartanolla, päinvastoin, Teknologia saa auttaa sellaisissa asioissa, jotka eivät liity ihmisen lajityypillisiin tarpeisiin.

Liike on lääke, koska se parantaa aivojen verenkiertoa ja mielialaa parantavan serotoniinin eritystä. ”Lihaksien erittämä laktaatti antaa aivoille energiaa ja vahvistaa hermoratayhteyksien kehittymistä eli oppimista”, sanoo Müller. Liikunta kannattaa siis priorisoida korkealle arjen tekemisissä, eikä liikunnan tarvitse olla kovaa treenaamista vaan se voi olla ihan kaikenlaista tavanomaista arjen ohessa tapahtuvaa liikkumista vaikkapa alkaen yhdellä jalalla seisomisesta hammaspesun yhteydessä tai nilkkojen pyörittämistä.

Lue aiheesta lisää tästä hienosta Helsingin Sanomat artikkelista!

Teksti: Ulla Broms