Julkaistu 22.2.2021

Foibekartanon Digikornerilla läheinen tulee viereen

Yhdessä opitaan. Hyvän elämänä valmentaja Johanna Haatainen ja kartanon asukas Leena tutustumassa Digikornerin saloihin
Yhdessä opitaan. Hyvän elämänä valmentaja Johanna Haatainen ja kartanon asukas Leena tutustumassa Digikornerin saloihin

 

Sosiaalinen vuorovaikutus ja läheisyys ovat tärkeä osa ihmisyyttä. Halu olla yhteydessä muihin säilyy ihmisen elämän loppuun saakka – sairauksista huolimatta. Sosiaalisten kontaktien välttäminen lienee vaikuttanut kaikkein eniten niihin Foibekartanon ikäihmisiin, jotka tarvitsevat tukea ympärivuorokautisesti ja asuvat Hyvän elämän palvelutalon kotitaloissa. Tapaamisrajoitusten jatkuessa meille oli selvää, että asukkaidemme yhteydenpito läheisiin täytyi turvata. Vastaus turvalliseen yhteydenpitoon löytyi hyvinvointiteknologiasta.

Hyvinvointiteknologian opiskelija Jasper Norringin rooli on ollut keskeinen Digikornereiden käyttöönotossa, ohjeiden laatimisessa ja opastuksessa.

Yhteistyössä opiskelijoiden kanssa

Hyvinvointiteknologia on laaja käsite, joka kattaa melkeinpä kaiken terveyteen ja hyvinvointiin liittyvän teknologian. Syksyllä 2020 meillä oli ilo syventää yhteistyötä Vantaan ammattiopisto Varian kanssa. Yhdessä hyvinvointiteknologiaopiskelijoiden kanssa ideoimme uudenlaisia etäyhteyspisteitä, Digikornereita.

Digikornereiden avulla asukkaamme voivat tavata läheisiä videopuheluiden välityksellä, henkilökunnan tukemana. Liikkuvien alustojen ansiosta Digikornerit siirtyvät paikasta toiseen, ja asukas voi vaihtaa kuulumisia läheisen kanssa, vaikka omasta huoneestaan niin halutessaan. Järjestelmän
joustavuus sopii niille, jotka eivät terveydentilansa vuoksi pääse itse liikkeelle. Etäyhteyspisteitä on hyödynnetty läheisyhteydenpidon lisäksi ryhmäkuntoutuksessa, webinaarien kuuntelussa ja Foibekartanon sisäisessä yhteydenpidossa.

Yhteydenpito läheisiin  onnistuu turvallisesti etäyhteyksien avulla. Jasper opastamassa Leenaa laitteiden käytössä.

Digikornerit tulivat jäädäkseen

Yhteydenpidon apuna on kannettavan tietokoneen lisäksi laaja 43” näyttö. Tarpeeksi suuret ruudut tuovat toisen ikään kuin lähemmäksi, kehonkielen ja kasvojenilmeiden seuraaminen helpottuu. Kuulokemikrofonien ja kaiuttimien ansiosta kommunikointi on mahdollisimman selkeää. Esimerkiksi 80-vuotias Hilma-rouva totesi inspiroituneena: ”Mahtavaa! Nyt tuntuu kuin siskoni olisi vieressäni.” Kokemuksemme mukaan videoyhteys lievittää asukkaiden ikävää ja läheisten huolta heidän voinnistaan.

Digikornereiden vastaanotto kotitaloissa oli jo pilottivaiheessa hyvin myönteinen. Kokemusten innoittamina Digikornerit otettiin käyttöön kotitalojen kaikissa kerroksissa. Virtuaalitapaamiset asukkaiden ja läheisten välillä ovat muodostuneet tärkeiksi ja päivittäisiksi. Digikornerit jäävät käyttöön luontevana osana arkea pandemian hellitettyäkin, mahdollistavathan ne tiiviimmän yhteydenpidon esimerkiksi niiden läheisten kanssa, jotka asuvat pitkien etäisyyksien päässä. Yhteisöllisyyden vaaliminen edellyttää nykymaailmassa yhä monipuolisempien helppokäyttöisten ”tervehdysteknologisten” välineiden käyttämistä.

Teksti: Maria Paavolainen ja Eero Viljakainen

Artikkeli julkaistu Koivukylän Lähisanomissa 1/2021  

koivukylanlahisanomat.fi