Julkaistu 12.4.2024
Foibekartano järjestää jo kolmatta kertaa näyttävän oopperatapahtuman, elämyksen, jonka valmistelu on pitkäjänteistä yhdessä tekemistä. Kartanon asukkaat ovat suunnittelutyön pääosassa.
Tervetuloa Foibekartanon Kotioopperaan
Ensimmäisenä oopperavuonna 2022 Vantaan Asolan ikäihmisten hyvän elämän yhteisössä Foibekartanolla nautittiin Suomen Kansallisoopperan Koko Karita -ensi-iltanäytöksestä, viime vuonna oopperatunnelman loi Turandot-ooppera ja tänä keväänä eläydytään Lepakko-operettiin.
Foibekartanon kevätoopperasta on tullut perinne, joka kokoaa joukon asukkaita rakentamaan isoa kulttuurielämystä yhdessä henkilökunnan kanssa. Vuonna 2022 ooppera toteutettiin yhdessä ideoiden Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun digitaalisen kulttuurielämyshankeryhmän kanssa, ja Foibekartano jatkoi muotoilua ja yhteiskehitti elämyksestä kartanon oman Kotioopperan.
Kotioopperan suunnittelu alkaa jo edellisen vuoden puolella. Silloin ryhdytään valitsemaan oopperaa ja mietitään suuret linjat. Tuovi Aalto, Tellervo Aarrevaara ja Seppo Aumanen ovat olleet mukana suunnittelutoimikunnissa alusta asti. Tarjolla on tehtäviä somistus-, kukkais- ja koristeluryhmässä, tarjoilujen suunnitteluryhmässä sekä huippuunsa viritetyssä teknisessä ryhmässä. Teoksen esittelyn kirjoittamisesta vastaa Foibekartanon asukas, näyttelijä Hilkka Karvinen, joka toimii toisena seremoniamestarina. Tuoville, Tellervolle ja Sepolle oopperan suunnittelu on merkki keväästä. ”Se on mieluisaa vaihtelua muun arjen tekemisen oheen”, Seppo sanoo.
”Kartanon Kotioopperaan kuuluu myös tunnelmallinen väliaika canapé- ja kahvitarjoiluineen”, sanoo Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms. ”Vilkas puheen sorina kuuluu väliaikaan ja korostaa oopperatunnelmaa ja voipa väliajalla olla ohjelmassa myös samppanjaritari ja flyygelimusiikkia”, hän jatkaa.
Ravintola Flyygelin tarjoilut on tärkeä osa oopperaelämystä
Tellervo Maaritin ehostettavana
Sepolla on selkeä näkemys siitä, millainen tunnelma kotioopperassa on.
”Tunnelmallinen valaistus, ei liian kirkkaita valoja. Pukeudutaan tyylikkäästi, solmio päälle ja tumma puku.” Tellervon mielestä on tärkeää, että muutaman kerran vuodessa saa pukeutua juhlavasti, se siivittää juhlan tunnelmaan. Kotonaan hän levittää vaatevaihtoehdot sängylle ja tekee valintansa. Mutta kenenkään ei tarvitse ostaa uusia asuja, eivätkä Tuovi ja Tellervo uutta halua edes hankkia. Tarvittaessa juhlavaatteita voi lainata Foibekartanon juhlapisteestä. Tärkeintä on, että kukin saapuu oopperaan sellaisessa asussa, joka tuo itselle juhlatunnelman. Luonnollisesti pukeutumiskoodi koskee koko kartanon väkeä.
Moni valmistautuu juhlaan kartanon kampaamossa tai pyytää ystäväänsä auttamaan kampauksen kanssa. Myös maskeeraaja on Foibekartanolla tavattavissa oopperapäivään valmistautuvia varten.
”Kaikki halukkaat pääsevät kuvauspisteellä otattamaan kuvan muistoksi itsestään ja ystävästään”, iloitsee Tuovi.
Oopperatilaisuus alkaa loppuiltapäivästä, illan pian jo hämärtäessä. Ennen oopperan alkua virittäydytään tunnelmaan ja otetaan virtuaaliyhteys Suomen Kansallisoopperaan ja näin oopperayleisö saa tervehdyksen oopperan kulisseista. ”Koska täällä näytetään ooppera valtavalta valkokankaalta, tuntuu kuin se tulisi aivan lähelle. Näkee kasvojen ilmeet ja asujen yksityiskohdat paremmin kuin oopperatalolla”, tottunut oopperan harrastaja Seppo toteaa. ”Ooppera on elämys, jonka aikana tuntuu, että ulkomaailma unohtuu. Ei ole edes tärkeää, ymmärtääkö sanoja”, komppaa Tuovi.
Kotitalojen eli Hyvän elämän palvelutalon asukkaista osa haluaa seurata oopperaa omassa katsomossaan, joka on yhdessä koristeltu ja valmisteltu samalla tavalla juhlavaksi kuin kartanon Päätalo. Osa taas valitsee saapua Päätalolle kavaljeerinsa kanssa. Valmistautuminen ja tarjoilut ovat yhtenevät kaikille katsomosta riippumatta.
Tuovi ja Tellervo pitävät eniten oopperaklassikoista, kuten Aidasta. Tänä vuonna operetti Lepakko on hiukan kuplivampi, vähän kuin väliajalla tarjottava kuohuviini. Ravintola Flyygelissä suunnitellaan pienet herkut yhdessä asukasraadin kanssa. Tarjoilut ovat silmäniloa ja herkut nautitaan kahvin ja kuohuviinin kanssa. Ravintolan henkilökunta on pukeutunut yhtenäisiin asuihin, mikä antaa Tellervon mielestä arvoa tarjoiluille.
”Olen onnekkaana ollut mukana tarjoilujen testiraadissa. Mutta minusta kaikkein tärkeintä on tarjottavien herkkujen ulkonäkö ja kaunis kattaus”, hän sanoo.
Tuovi, Seppo ja Tellervo ovat niin tiiviisti mukana suunnittelutoimikunnissa, että varsinaisen h-hetken saapuessa heitä jännittää miten kaikki sujuu.
”Syntyy mukava joukkuehenki siitä, että olemme tehneet tämän yhdessä”, sanoo Tellervo. Illalla, oopperan jälkeen, hyvän olon tunne jatkuu kehossa, ja Tellervo ja Tuovi haluavat kertoa myöhemmin ystävilleen, millaista on ollut. Heidän ystävänsä seuraavat joka tapauksessa tarkasti, mitä Foibekartanolla tapahtuu. Seuraavana päivänä puhelimet soivat ja ilolla jaetaan ystävien kanssa oopperaillan tunnelmia. ”Kyllä ystävät ihastelevat, että teillähän on ihan oikeasti siellä oma ooppera”, iloitsee Tuovi.
Tuovi ja Atte kuvauspisteellä
Seppo ja Tanja kuvauspisteellä